Natuurgeneeskundige tips & downloads

Buikademhaling

Een eenvoudige oefening waar je veel profijt van hebt om te ontspannen in de buik en kalm te worden in het hoofd.

Het beste kun je deze oefening doen ’s ochtends vlak na het wakker worden (even naar toilet en dan weer terug in bed) en ’s avonds voor het slapen gaan. Maak er een vaste routine van, net zoals tandenpoetsen. Het kost maar enkele minuten tijd.

Ga op je rug liggen en leg je handen op je buik. Denk aan je buik. Waar zit ie en hoe voelt ie? Dan rustig ademhalen, terwijl je met je aandacht in je buik blijft zitten. Doe dit 5 tot 10 keer, rustig en ontspannen naar je buik ademen. Als je merkt dat je afdwaalt, weer rustig terug gaan naar de oefening. Geef niet te snel op. De aanhouder wint! Het effect van de oefening is dat je er ’s morgens wakker en geconcentreerd van wordt, dat is een goed begin van de dag. En ’s avonds wordt je er rustig en ontspannen van en val je zo in slaap.

Veel mensen die last hebben van constipatie merken dat de stoelgang beter op gang komt, doordat je de buik loslaat. Ook de spastische darm zal minder snel en minder vaak optreden door deze buikadem-oefening. Overdag tussen alle bedrijven door, kan het zijn dat je dan opeens aan je ademhaling denkt en je even lekker diep in de buik gaat zuchten. Zo kan je er weer even tegen.

Download dit document in pdf.

Hoe bereid ik een homeopathisch middel?

Er zijn 2 manieren om dit te doen:

De ruikdosis met alcohol of opgelost in water.

1. Voor de ruikdosis heb je nodig:

De juist gekozen homeopathische korrel uit de EHBO-doos bijvoorbeeld.

Alcohol voor inwendig gebruik van ongeveer 30-35 %. Jonge graanjenever is goed, maar geen citroen- of bessenjenever of een ander smaakje. Wodka kan ook, dat is iets sterker. (40%).

Een klein, schoon, afsluitbaar flesje. Bewaar wat van je oude flesjes die je vanuit de praktijk hebt gekregen. Deze kook je dan even een paar minuten uit. De dop heel kort uitkoken anders vervormt hij.

Etiketje voor op het flesje.

Nu kun je beginnen:

Vul je schone flesje met de helft alcohol (30-40 %)

Schud het korreltje eerst in het dopje van het buisje korrels en giet het dan in het flesje met alcohol. Het is beter de korrel niet met de handen aan te raken, tenzij het middel voor je zelf is bestemd.

Sluit het flesje en laat een minuut staan. Schud dan het middel volgens instructie, meestal 5x en ruik aan het flesje. Herhaal zo nodig of volgens instructie van de homeopaat.

2. De oplossingmethode:

Neem een glas met een bodempje water (5 cm). Schud het korreltje eerst in het dopje van het buisje korrels en laat het in het water vallen.

Even op laten lossen. Neem een plastic lepeltje en roer even goed om. Neem een lepel of een slokje van de oplossing en houd het vocht even in de mond.

Herhaal zo nodig of volgens instructie.

Dek het glas af om stof, schimmels en bacteriën buiten te houden. Deze oplossing is enkele dagen houdbaar. Je kunt de oplossing conserveren met een paar druppels alcohol voor inwendig gebruik. Dan is het langer houdbaar.

Je kunt deze oplossing ook in een afsluitbaar (pipet)flesje gieten. Dan kun je het flesje een aantal keren stevig stampen met de bodem op een boek of je hand voordat je een dosis neemt, ipv het roeren met het lepeltje.

Download de pdf.

Natuurlijke middelen bij koorts

Er zijn natuurlijke middelen die je kunt toepassen bij koorts. Let hierbij op dat het kind het niet als vervelend ervaart. Het zijn ondersteunende middelen die kunnen helpen, maar in principe kan het lichaam het prima zelf.

Citroensokjes

Voeg aan lauwwarm water het sap van een uitgeperste citroen of wat azijn toe. Dompel hierin sokjes onder en knijp ze uit. Trek ze aan en “ververs” de sokjes na drie kwartier. De voeten mogen niet te koud worden. Het is prettig om er wollen sokken overheen te doen en de voeten dan lekker onder deken te stoppen. Als er koorts is en de voeten al koud zijn, kun je de citroensokjes beter niet gebruiken.

De kuitomslag

Drenk keukendoeken in koud water en wikkel ze zo breed mogelijk (van de enkel tot de knie) rond de kuiten van je kind. Draai er een droge doek omheen. Omwikkel de benen dan met een wollen deken. Laat twintig minuten inwerken totdat de natte wikkel droog wordt. Herhaal totdat de koorts gedaald is tot 38°C. Als het kind koude voetjes heeft, pas dan geen koude omslag toe. Breng ook nooit koud water op koude lichaamsdelen aan.

Lekker vitamineverwendrankje

Met een lekkere groente- of vruchtensap sla je twee vliegen in een klap. Je kind krijgt vocht en vitaminen binnen. Je kunt deze drankjes met bijna alle groenten en fruit maken.

Powersap

Pers 4 sinaasappelen uit en giet het sap in de blender of een kom. Doe daar twee kiwi’s bij en een halve banaan. Zet de blender aan of pak de staafmixer en mix het totdat het een volle, romige drank is geworden. Als het heel vloeibaar is kan het zelfs met een rietje gedronken worden. Geef de ene helft aan je kind en drink de andere helft zelf op want als je zelf ook ziek wordt, is het helemaal een ramp.

Groenedraaksap

Doe een klein beetje verse peterselie, een paar stengels broccoli, wat spinazie, een stengel bleekselderij en een paar stukken ananas in de sapcentrifuge. Pers het tot een heerlijk sapje. Vanwege de ananas proef je de groente niet, maar krijgt je kind toch nog groenten binnen. Houdt je kind niet van ananas dan kun je ook banaan of een andere zoete fruitsoort gebruiken. Ook hier geldt weer dat je zelf lekker een glaasje kunt meedrinken

Download de pdf.

Downloads